Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

 

Csontjaink végét nagy keménységű porc fedi. Van néhány betegség, melyek ennek a kemény porcnak a kopásállóságát rontja, illetve vannak olyan fertőző betegségek, melyek a porc állományát rongálják.  Az épp porc szükséges ahhoz, hogy a két ízületi rész, egymáson könnyedén mozogjon és a köztük lévő ízületi folyadék kenőanyagként vesz részt ebben a folyamatban.

32764841 - arthrosis of the knee

Ahogy haladunk előre a korral és ahogy nő a testsúlyunk, a porckopás üteme felgyorsulhat. Egyrészt a porc összetétele változhat, másrészt az ízületek eltérő megterhelése is fokozódik. Pl. nem mindegy, hogy egy 60 kg-os embernél 30-30 kg jut egy-egy csípő ízületre, vagy egy 120 kg-os embernél 60-60 kg jut az ízületekre. Az ízületi porc vékonyodása onnan vehető észre, hogy bizonyos megterhelések után hamarabb jelentkezik a fájdalom, valamint a fájdalom következtében az ízület mozgáskorlátozottsága. Eleinte egy kis pihenés után folytatható a terhelés, de amikor már nem tud az ember annyit pihenni, hogy szűnjön a fájdalom, akkor orvoshoz kell fordulni. Az ízületi porc, főként a nagy ízületeknél egy egyszerű röntgennel megvizsgálható. Az ízületi részek közötti távolságot sok esetben a porc mérete határozza meg. Tehát, ha közelebb kerülnek egymáshoz az ízületeket alkotó csontok, akkor ez általában annak a jele, hogy a porc megvékonyodott, vagy akár el is kopott.

Noemi_lab_2020-24

Az ízületi porc visszaépítésére nagyon sok hiedelem van Pl. diétás tanácsok – zselatin tartalmú ételek fogyasztása, de ha valakinek már elkezdett kopni az ízületi porca az nagyon ritkán regenerálható már. Vannak gyógyszerek is, melyek egy része recept nélkül kapható, ezek általános tulajdonsága, hogy hatékony gyógyszereket tartalmaz alacsony dózisban. És vannak receptre felírt készítmények. Feltétlenül szakorvosi feladat, hogy a sok gyógyhatású termék és gyógyszer közül melyik lehet hatásos az adott embernél. Illetve milyen terápiával érdemes még ezt kiegészíteni Pl. pakolásokkal, gyógytornával, gyógymasszázzsal. Sajnos előfordul, hogy 55-65 éves korra a korán elkezdődött porckopás csillapíthatatlan fájdalmakkal járhat. Ilyenkor szükségessé válhat, hogy az érintett ízületet valamilyen implantátummal pótolják. Egy rövid rehabilitáció után fájdalom nélkül tud tovább élni. Ha térd, vagy csípő implantátum lett beépítve, akkor 5 kg-nál nehezebbet nem emelhet. Ez egy olyan vívmánya az orvostudománynak, amit szükség esetén igénybe kell venni. Minden esetben ortopédus szakorvos javaslatára.

Recommended Articles