Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Manuális fascia kezelés

Az FDM egy mozaikszó, mely a fascia distorziós modellt jelenti. A fascia olyan kötőszövetes izomburkokat takar, melyek az egész testet 3D-szerűen behálózzák. A fascia két rétegre osztható: felületes és mély. A mély réteg nem csupán az izmokat borítja, hanem idegeket, nyirok- és vérereket, csontokat és belső szerveket is. Feladata a beburkolt struktúrák rögzítése és a mobilitás biztosítása.

A FDM három fő összetevője: F, mint fascia, D, mint distorzió, és M, mint modell. A fascia a kötőszövetes elemeket foglalja magában, a distorzió pedig a kötőszövetben létrejövő hibát vagy elváltozást jelenti. A modell pedig egy gondolkodásmódot reprezentál, amely segít az elváltozások hátterében álló kötőszövetes problémák azonosításában és a terápiás megoldások kidolgozásában.

A FDM diagnózis alapját a fájdalomnyelv képezi. A technika kidolgozója, az amerikai orvos, Stephen Typaldos, megfigyelte, hogy a páciensek mindig hasonló gesztusokkal mutatják meg fájdalmuk helyét, ezért kategóriákba sorolta ezeket és rendelt hozzájuk kezelési módszereket.

A kezelés előtt alapos betegvizsgálat történik, ahol a terapeuta megtalálja és kiprovokálja a páciens fájdalmát, majd ennek alapján választja ki a megfelelő kezelési technikát. A kezelés nagyrészt kézi kezeléssel történik, de alkalmanként speciális eszközöket is bevonhatunk, mint például köpöly, fascia kés vagy kézi masszírozók.

Bár a kezelés nem mindig kellemes és néha fájdalmas is lehet, az eredmények gyakran lenyűgözőek, akár már az első kezelés után is.

Az FDM terápia minden olyan személy számára ajánlott, akinek mozgásszervi panasza vagy fájdalma van. Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak kontraindikációk, azaz olyan esetek, amikor a terápia nem javasolt, például akut ízületi gyulladás, keringési zavarok, bőrsérülések, fertőzések, csonttörések és daganatos megbetegedések esetén.

Ne habozz időpontot kérni a kezelésre, ha kérdésed van, vagy szakértői tanácsra van szükséged. Bizalommal fordulhatsz hozzánk!

A fascia a test izmait, ereit, belső szerveit és idegeit öleli körbe, formálja az izmok és a test alakját, és segít a test működésében. Ez a rugalmas szövet stressz, ismétlődő mozgások vagy az öregedés hatására sérülhet, elveszítve rugalmasságát és feszességét. A manuális fascia terápia során a fasciát nyújtjuk és lazítjuk, visszaállítva a test egyensúlyát, javítva a mozgást és kényelmet biztosítva a saját testünkben.

A terapeuta különféle technikákat alkalmaz a kötőszövetek nyújtására, és figyelembe veszi a kliens visszajelzéseit. A kezelés hatására bekövetkező változások segítségével könnyedebb, harmonikusabb és szabadabb mozgás érhető el. A kezelések fehérneműben vagy fürdőruhában történnek, és akár érzelmekkel kapcsolatos felszabadulást is okozhatnak.

A manuális fascia terápia széles körben ajánlott, legyen szó krónikus fájdalomról, stresszről vagy sportteljesítmény növeléséről. Azonban fontos tudni, hogy bizonyos esetekben, mint például fertőzések, láz, akut gyulladás vagy friss trauma, a terápia nem alkalmazható. Emellett az akut porckorongsérv, rheumatoid arthritis, osteoporosis és osteomyelitis néhány formája is ellenjavallt lehet.

#FDM #fasciakezelés #kötőszövet #testanatómia #FDMmodell #fájdalomnyelv #fájdalomdiagnózis #gesztusok #betegvizsgálat #kezelés #fájdalomcsillapítás #testharmonia #terápiatippek #mozgásszerviegyensúly #fasciaterápia #egészségeséletmód