Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Hogyan tud a mai tudomány a porckopáson segíteni?

Milyen porcvédő anyagokat szedhetünk és azok, hogy fejtik ki a hatásukat?

Az egészséges porcszövetben a felnőtté válás után a porc le- és felépülése egyensúlyban van. Az ízületi porcok állapotát a porcsejtek által termelt sejtközötti állomány minősége és mennyisége, azon belül pedig a víztartalma határozza meg. Ezért nagyon fontos, hogy a porcszövetben lévő glükózamin és kondroitin mennyisége és vízmegkötő képessége ne csökkenjen. Ha csökken, akkor a porc rugalmatlan lesz és terhelés hatására mikrosérüléseket szenved, ami tovább rontja az állapotát.

Az ízületek működését segíti, ha az ízületi folyadék kellően viszkózus, sűrűn folyó, zselészerű, így tudja megvédeni a porcfelszíneket attól, hogy egymáshoz érve sérüljenek. Ha megborul az ízületi folyadék összetétele, akkor gyulladásos és kopásos folyamatok indulnak be. Az esetek többségében ennek genetikai okai vannak, viszont odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel a folyamat lelassítható és késleltethető.


Noemi_lab_2020-31A porckopás által legérintettebb ízületeink: csípő, térd, váll és boka.

A porckopás akár az összes ízületünket megtámadhatja, de mégis az itt felsorolt ízületekben fordul elő leggyakrabban. A kopás már akkor elkezdődik, amikor még nem is észleljük a tüneteket. Gyakran fájdalomról és ízületi merevségről panaszkodnak az érintettek. Tipikus időszak a reggel, amikor nehezen indulnak be a végtagok. Mint sok más betegségre, erre is igaz, hogy a megelőzés és odafigyelés sokkal többre vezet, mint a már kialakult és fájdalmas ízületek kezelése.

A porcok egészsége érdekében egyre több porcvédő anyagot igyekszünk bevinni a szervezetbe. Közéjük tartoznak a porcszövet sejtközötti állományának fontos építőkövei, a glükózamin- és a kondroitin-szulfát, melyek időskorban sajnos nem mindig állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre, ezért ezek pótlása kulcsfontosságú lehet a megelőzésben és gyógyításban. Kérdés, hogyan tudnak ezek bejutni rendeltetési helyükre, az ízületekbe, s beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket.

A glükózamin glükózból és a glutamin nevű aminosavból épül fel, a vízmegkötő szerepe van. Kulcsfontosságú a porcegészség-megőrzésben. A glükózamin gátolja a porcot bontó enzimek, például a hialuronidáz működését, ezáltal képes megállítani, illetve lassítani a porcpusztulás folyamatát, valamint javítja az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is.

Leggyorsabban felszívódó formája a glükózamin-szulfát. Szájon át szedhető és a bejuttatott hatóanyag 90%-a szívódik fel a bélrendszeren keresztül, melynek mintegy 25-26%-a hasznosul ténylegesen. Ebből jut az ízületi folyadékba is. A gyulladásgátló gyógyszerekhez hasonló hatása is van. A kondroitin-szulfáttal együtt a kollagén rostokat erősíti.

A kondroitin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő glükózamino-glikán, így a porc vízmegkötő képességéért, rugalmasságáért felelős. A kondroitin legjellemzőbb tulajdonsága, hogy még a glükózaminoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni a vizet. A porcszövetek leépülésekor kimutathatóan csökken a porcban a kondroitin mennyisége és a porc víztartalma. (gyomorfekélyes és cukorbeteg embereknél szigorú orvosi ellenőrzés mellett adható, csakúgy, mint vizelethajtó szedése mellett)

A kondroitin-szulfát fokozza a porcsejtek kollagén szintézisét és a porc rugalmasságának helyreállítását. Részt vesz a porcot bontó enzimek inaktiválásában, amivel gátolja a porcpusztulást és gátolja a gyulladást. Növeli az ízületekben a hialuronsav szintet és növeli az ízületi folyadék viszkozitását. Szedését elkezdve 2-3 hét múlva várható az érzékelhető hatás, mely szedését befejezve hosszú ideig megmarad. A kondroitin leggyakrabban marha és sertés porcból készül. Évente 1-2 alkalommal 2-3 hónapos ciklusokban ajánlott szedni.  Azonban előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások Pl. gyomor és bélpanaszok, szédülés stb.

A glükózamin- és a kondroitin-szulfát, főként a kettő kombinációja, hatékony szerek az ízületi kopás kezelésében, mivel egymás hatását erősítik: a mozgásképesség jelentősen javul és enyhe és középsúlyos ízületi kopások esetén csökkentik a gyulladásos fájdalmat. Porcépítő hatás nem mutatható ki, de gyulladásgátlóként és a kopás lassítójaként a porc felületét védő anyagként hosszú távon jól beváltak.

Mire jó a hialuronsav?

A hialuronsav természetesen is előfordul az ízületekben. Átjutva az ízületi tok belső hámján, sűríti az ízületi folyadékot, és részt vesz a porcszövet táplálásában. Gyorsan képes felvenni, megkötni és leadni a vizet. Ezáltal az ízületi folyadék viszkozitását, súrlódást csökkentő képességét befolyásolva védik a porcokat. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása is van. Nátrium-hialuronát formájában adagolják. A hialuronsav közvetlenül az ízületbe injekciózva megakadályozza a további kopást, fájdalomcsillapító, mozgásjavító hatású, serkenti az ízületekben a szervezet saját hialuronsav-termelését. Porckorong-kopások esetén is bevált. Hatása szinte azonnal érezhető és a kezelés után 6-12 hónapig is kitart.

MSM (metil szulfonil-metán)

Az MSM, vagyis szerves kén, nagy mennyiségben fordul elő a szervezetünkben, fontos kénszállító feladata van. Szinte mindenhol szükség van rá. Kén található sok aminosavban, enzimekben, izmainkat alkotó fehérjékben, nélkülözhetetlen eleme a sejthártyának, jelen van az immunrendszeri fehérjékben, kötőszövetekben, hámszövetekben. Fontos szerepe van a regenerációban és a porc anyagcseréjében. Szükséges a porcszövet szerkezetét, szilárdságát meghatározó glükózamin képződéséhez, valamint nélkülözhetetlen a kollagén rost szintéziséhez is.

Glükózamin-szulfáttal együtt adva figyelték meg porcvédő hatását. Gyulladásgátló és antiallergén. Az izommerevség és fájdalom ellen, a túlterhelt szalagok, izmok, ízületek kúrálásánál vált be.

Mivel az ízületet alkotó szövetek kevés ideget tartalmaznak, a fájdalom a lágy szövetekben keletkezik. Az MSM fájdalomcsillapító hatása annak köszönhető, hogy csökkenti az egészséges szövetek fájdalomérzékenységét. Ugyanolyan hatékonysággal csökkenti a panaszokat,mint egyes fájdalom- vagy gyulladásgátló gyógyszerek.  Az arthrosis kezelésében is bizonyított szer.

A mozgásszervi panaszok megelőzésén és gyógyításán túl az emésztés és a bőr állapotára is jó hatással van.

Főként friss, nyers táplálékkal jutunk hozzá. Pl. zöldség, gyümölcs, tej. Főzés és feldolgozás során elvész.

A porcvédő anyagok hatékonyságáról eltérő vélemények vannak. regeneráló, gyógyító képességekről nem beszélhetünk, de a megelőzésben és a porcszövet megtartásában nagy szerepük van.

Jelenlegi tudásunk szerint a porckopásos folyamatok nem fordíthatóak vissza.

 

 

Recommended Articles