Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

A sportsérülések között előkelő helyet foglal el az elülső keresztszalag szakadás. Síelés, kosarazás, röpi, foci – néhány olyan sport, ahol nem ismeretlen ez a baleset.

Az Életerő Stúdió gyógymasszőrei akkor kezdik el rehabilitációs munkájukat, amikor már a páciens túl van a műtéten, illetve a műtét utáni intenzív gyógytorna fázison és elkezdődik a több hónapot igénybe vevő rehabilitációs fázis.

Hol található az elülső keresztszalag?

A térdízület stabilitásáért, hogy a csontok ne mozduljanak ki a helyükről, az inak és izmok mellett négy szalag felel: a külső és belső oldalszalag az oldal irányú elmozdulást, az egymást keresztező, elülső és hátsó keresztszalag pedig az előre, illetve hátra mozdulását gátolja.

blank

Az elülső keresztszalag, valamint a hátsó keresztszalag, a térd középső részén, az ízületi tokon belül helyezkedik el, ízületi hártya borítja őket. Rostokból álló kötegek alkotják mindkettőt és az eredési és tapadási pontok eltérő elhelyezkedése miatt valamelyik szalag mindig feszes állapotban van.

Mi az elülső keresztszalag feladata?

  • elsődleges szerepe, hogy megakadályozza a lábszárcsontnak a combcsonthoz képest történő előre irányuló elmozdulását hajlítás közben
  • gátolja a térd túlzott hatra hajlását és a tengelyirányú beforgatását
  • védi a térdízületet az oldalirányú kimozdulástól
  • visszacsavarja a térdet stabil helyzetbe

Milyen tünetei vannak az elülső keresztszalag sérülésének?

Akut sérülés esetén a sérülés pillanatában erős, pattanó hang hallatszik, amit gyakran nem csak a sérült, hanem a közelében állók is hallanak. Erős fájdalom kíséri, ami mellett a beteg úgy érzi, a térde kifordult a helyéről. A sérülés emellett nagyfokú duzzanattal, nyomásérzékenységgel és mozgáskorlátozottsággal is jár, a sérült nem tud rálépni a sérült végtagra.

Régóta fennálló sérülés esetén a beteg térdét instabilnak érzi, gyakran megbicsaklik, kiugrik, az egyenetlen talajon járás, lépcsőzés és a rotációs mozdulatok bizonytalansággal járnak. Emellett magában hordozza a porckopás, más szalagok és a térdkalács sérülés lehetőségét is, ugyanis az elülső keresztszalag nem regenerálódik, hanem lassan elhegesedik. Ez a hegesedett szövet már nem lesz képes ellátni egy ép keresztszalag funkcióját, laza, hullámos lefutású lesz, és ezáltal elveszti eredeti, stabilizáló szerepét.

A sérülést követően azonnal orvoshoz kell vinni a beteget. Ez általában traumatológus, vagy ortopédus szakorvos, aki megteszi a szükséges javaslatokat és elkezdi a beteg ellátását.

Milyen módszerrel gyógyítható az elülső keresztszalag sérülése?

Elülső keresztszalag szakadás kezelhető műtéti, illetve konzervatív módon is, a térd specialista ortopéd szakorvos dönti el, hogy szükség van-e a műtétre, vagy gyógytornával és/vagy egyéb konzervatív terápiával orvosolható a sérülés.

blank

A sérülés mértékétől függetlenül több tényező is befolyásolja, hogy elegendő-e a konzervatív kezelés, vagy elülső keresztszalag műtét elvégzése szükséges. Fontos a beteg kora, alkata, testsúlya, fizikai aktivitása és tevékenységi köre is, ugyanis nem mindegy az ízület későbbi terhelése szempontjából, hogy egy kis súlyú, jobbára ülőmunkát végző egyénről, vagy egy álló foglalkozású, esetleg erős fizikumú, aktív sportolóról van szó. A térdízületet jelentősen igénybevevő tevékenység esetén mindenképpen a szalagpótlás javasolt, kisebb igénybevétel esetén azonban alkalmazható konzervatív terápia is.

Mindkét kezelési mód során az elsődleges cél a térd stabilitásának helyreállítása.

Az Életerő Stúdió gyógymasszőrei várják szeretettel gyógyulni vágyó pácienseiket.

Időpont foglalás: 06 70 3258673, vagy eleterostudio@gmail.com

Recommended Articles

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük