Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Miért húzzuk fel a vállainkat?

depressed-scapula
elemelés , leengedés

Nincs azzal gond, ha felhúzzuk a vállunkat, csak engedjük is le.

Sajnos a legtöbb ember úgy jár, kel az utcán, hogy állandóan fel van húzva a válluk. Mi lehet ennek az oka?

Sokan járnak hozzánk masszázsra ilyen problémákkal, hogy meg van feszülve a válluk, nyakuk, ami már néha ki is sugárzik a karba, könyökbe és végül az ujjakba. Masszázzsal és mobilizációs technikákkal, nyújtással illetve torna gyakorlatokkal lehet oldani ezeket a tónusokat.

De fontos mindemellett, hogy a vendégünk megértse és próbáljon meg változtatni azon a problémán, ami akár lelki akár testi okok miatt alakult ki, hogy ne jöjjön vissza a feszülés és a kellemetlen érzés. Hiszen nem tudunk mindig mögöttük lenni és nyomkodni vagy nyújtani a vállukat. Pedig mennyire jó lenne, ugye? 🙂

A TESTÜNK JELEZ

Általában, ha valakit stressz ér összehúzódik, megmerevedik, szimpatikus idegrendszeri hatás alá kerül, ami megfeszíti az izmokat is. Nos, ha az izom nem lazul el, akkor tartós feszülés alatt fog állni, amíg nem történik meg a relaxáció.

A legnyilvánvalóbb a felhúzott váll, amikor úgy tűnik, hogy az aggódó fej a vállak közé bújik. Be van húzva a kívülről jövő veszélyektől való félelem miatt, mint a csiga vagy a sün feje. Ha megijedünk valamitől, akkor automatikusan behúzzuk a fejünket.

ori

Érdekesség képpen: ez az automatizmus védett meg minket a természetben amikor támadás érte a nyak  területét így védve az ütőeret.

Amikor aztán alábbhagy az ijedség, a váll ismét visszatér előző tartásába, és a fej megint előmerészkedik.

Érdemes ilyenkor „megrázni” magunkat, vállkörzéseket csinálni, megmozgatni nyakunkat, hátunkat.

A lényeg, hogy beépüljön a mindennapokba a tudatos lazítás. Illetve, ha stressz ér és érzed, hogy feszengsz, figyeld a tested rezdüléseit.

A 7 és fél perces stresszoldó cikkben erről bővebben írok…

Bán Zsófi

Gyógymasszőr, bodyART oktató

Recommended Articles