Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Alakformálás és narancsbőr kezelés

A cellulit (narancsbőr) a nők 95 százalékát érinti, függetlenül a kortól és testalkattól. Van akinek apró gödröcskék formájában jelenik meg, de olyan is, akinek látványos narancshéj megjelenésű a bőre. Nemcsak a helytelen táplálkozás és mozgáshiány áll a cellulit hátterében, hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak kialakulásában. Ha már elkerülni nem is tudjuk, a tüneteket csökkenthetjük.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

Kép 069A szervezetünk által fel nem használt cukor, a bőr sejtjeiben zsír formájában kezd el raktározódni, míg végül a kötőszövetekben halmozódik fel. Mivel ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, egyre inkább a bőr felszíne felé türemkednek – miközben észrevehetően csökken a kötőszövet rugalmassága – ezért a bőr fokozatosan és idővel, szemmel láthatóan is egyenetlenné válik.

Ugyanakkor a narancsbőr legfőbb kiváltó okának a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavarát tartják. Ennek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül sokkal több folyadék jut ki a sejtek közzé, s mivel lassul a visszaszívódás és a folyadék

elszállítás, az érintett területek ödémásodni kezdenek. Másrészt pedig az okok nem csupán a helytelen táplálkozás és mozgáshiány között keresendők. Hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak a cellulit kialakulásában. Nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy a cellulit elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb, és ezzel járul hozzá a tipikus nőies alak megformálásához is.

Már kamaszkorban kezdődik

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság korábbi felmérése alapján a narancsbőr már egészen fiatal korban jelentkezik. Serdülő és fiatal felnőtt korban még többnyire az enyhébb fokozatú narancsbőr a jellemző, a későbbi életkorban azonban már sokkal látványosabb. A fiatalabb korcsoportban 26% az előfordulási aránya, ami a különféle hormonális hatásokkal van összefüggésben, mint például a serdülőkori hormonháztartás, vagy a fogamzásgátló tabletta szedés, később a narancsbőr súlyosbodását az egészségtelen táplálkozási szokások idézik elő. A túl sok konyhasó használata, a készételek fogyasztása, a túlzott zsírbevitel, a nagy dózisban fogyasztott kávé, tea, kóla és az édesség is látványosabbá teszi a narancsbőrt.

Apró gödröcskéktől a matracjelenségig

A cellulit elváltozásnak három stádiuma van.

Az első stádiumban a bőrfelszín még teljesen sima, nemcsak fekvő helyzetben, de még állás közben is. Ugyanakkor, ha egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a bőr széthúzásával az aktuális területet, akkor már láthatóvá válnak a kis gödröcskék.

második stádiumban álló helyzetben már látható a bőregyenetlenség, de fekve még mindig simának tűnik.

harmadik stádiumban állandósul a “matracjelenség”.

Nagy különbségek lehetnek a nők között, hogy kinek milyen kiterjedésű és fokozatú a narancsbőre, melyben szerepe

van az elhízásnak és a felborult férfi nemi hormon-háztartásnak is.

Mi vezet a narancsbőr  kialakulásához?

Bőrünk felépítése: Szövettanilag három fő részből áll: a hám (epidermis), az irha (dermis), és a bőralja (subcutis).

A hám bőrünk legkülső rétege, melyet több rétegben elhelyezkedő hámsejtek alkotnak. Ezek a felszíni sejtek folyamatosan kopnak, s a legalul elhelyezkedő sejtek pótolják ezeket.

Az irha a bőr középső rétege, mely kollagénből, rugalmas rostokból, kötőszövetből, erekből és idegekből áll, de verejték- faggyúmirigyek és szőrtüszők is találhatóak benne.

A bőralja elsősorban – tápláltságtól függő, testtájonként eltérő mennyiségű – zsírszövetből, laza kötőszövetből és erekből áll. Ez a réteg teremt kapcsolatot a bőr és a mélyebben elhelyezkedő inak, izmok és csonthártyák között. Szerepe van a

hőszigetelésben, és a benne található zsír miatt a szervezet energiaraktára is egyben. Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag tápanyagbevitel, amelynek a legnagyobb részét a vacsoránál sikerül

elfogyasztani. A bevitt mennyiség nagy része pedig ránk rakódik, és később már nehezen tudjuk lemozogni. Különösen, ha egész nap, ülő munkát végzünk, és estére se erőnk, se kedvünk nincs konditeremben izzadni.

A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, és a stressz alapvető ellensége a szervezetnek, miközben segítője a cellulit kialakulásának. Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett

vérzsír szintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is. Ezek a betegségek pedig, még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Hasonló rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, a

hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és vitaminok.

A narancsbőr elkerülhető?

A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már sokfajta módszer létezik, de csak óriási erőfeszítések árán sikerül egy-egy centit lefaragni és kisimítani az érintett területeket. Kitartás, türelem és bizony sokszor vastagabb pénztárca is kell hozzá.

Csodákra azonban egyetlen karcsúsító gél sem képes, és a szalonban végzett speciális cellulit-masszázs is csak akkor ér valamit, ha előbb életvitelünkön változtatunk.

– Naponta lehetőség szerint együnk ötször, rendszeresen és megfelelő tápértéket.

– Csökkentsük a “látható” cukor fogyasztását. Inkább reggelire együnk péksüteményt, kenyeret, amelyet így egész nap elégethet szervezetünk.

– Édesség helyett is próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, s odafigyelni a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitelére is.

– A rendszeres, heti 3-4 óra – egész hétre arányosan elosztott- mozgást, nem csak bőrünk, és alakunk, de közérzetünk is meghálálja.

– Hetente-két hetente menjünk el szaunázni. A hő következtében felgyorsult anyagcsere folyamatok segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

…és csak ezután jöhetnek a különféle krémek, gélek, illóolajok, gyógyteák, tekercselések, gumiharisnyák, masszázs módok, ultrahangos terápiák, fényterápiák és vákuumkezelés, amelyek hatékonyságát mindenki maga tapasztalhatja csak meg.

Recommended Articles