Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Fáj a csukója?   Komoly oka lehet!

Előfordult már veled, hogy hirtelen szúró, hasító fájdalmat éreztél a csuklódban? Hétköznapi tevékenység közben pl. tenyerünkre való támaszkodás, vagy kilincs lenyomása közben? Ha azt tapasztalod, hogy a szokásosnál fáradékonyabb vagy, vagy zsibbadni kezdenek az ujjaid, akkor valószínűleg ínhüvelygyulladás áll a háttérben.

Az ínhüvelygyulladás megelőzhető és kezelhető, ha már kialakult!

csuklóVégtagjaink mozgatását az inak és izmok segítségével végezzük. Az inakat „védőburok”, azaz ínhüvely veszi körül. Ilyen inak elsősorban az ujjakon, a kézfejen a csuklónál és a bokánál találhatók. Így nem csoda, hogy az ínhüvelygyulladás leginkább ezeket a területeket érinti. Az inak monoton, sokszor ismétlődő terhelése, vagy az állandó feszítés miatt az ínhüvely begyulladhat, a gyulladás pedig akár krónikussá is válhat. Az egyirányú terhelés hatására túltermelődhet az ízületi folyadék, feszülő, szúró érzést okozva, valamint megvastagodhat az ínhüvely fala, ami gátolja a végtag mozgását.

Intő jel lehet, ha az adott végtag hamar elfárad, majd eleinte múló fájdalom jelentkezik. Előfordulhat görcsös feszülés, zsibbadás is, attól függően, pontosan milyen területeket érint a gyulladás. A legtöbben hajlamosak vagyunk elodázni a kezelését, amíg nem állandósul a fájdalom. Ezzel azonban a teljes gyógyuláshoz vezető időt hosszabbítjuk meg, ami akár több hét is lehet.

Hogy előzzük meg az ínhüvelygyulladást?

Figyeljünk testünk jelzéseire!


Végtagjainkban alig múló fáradtságot érezhetünk. Hallgassunk az intő jelekre. Ha zsibbad, fáj, fáradt, akkor pihenjünk!

Mozgassuk át a testünket!


Nyújtsunk! Ízületeink, izmaink átmozgatására nem csak edzés előtt van szükségünk. Egy-két nyújtógyakorlattal, rövid tornával pár perc alatt alaposan átmozgathatjuk elgémberedett tagjainkat – akár az irodai asztal mellett is.


Támasszuk meg a csuklónkat!

Munkavégzés során használjunk segédeszközöket – csuklótámaszt, csuklóemelőt –, hogy ne terheljük a végtagjainkat feleslegesen.


Tartsunk szünetet!

Ha monoton munkát végzünk, figyeljünk oda rá, hogy rendszeres időközönként tartsunk szünetet!


Kerüljük az egyoldalú terhelést!

Ha sportolunk, kerüljük az izmokat egyhangúan terhelő mozdulatokat. Ízületeink védelme érdekében pedig válasszunk megfelelő talpú, kényelmes lábbelit, csuklóvédőt, és szükség esetén használjuk rugalmas szorítókötést!

Hogyan kezelhető az ínhüvelygyulladás?

Kéz gyógytorna az Életerő Stúdióban Horváth Anita gyógytornásszalGyulladásos megbetegedések esetén fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és a gyógyulás érdekében pihentessük a végtagjainkat. Csökkentsük a terhelést, és orvosi tanácsra használjunk gyulladáscsökkentő krémeket, tapaszokat. Rögzítsük rugalmas pólyával vagy merev rögzítővel az adott testrészt. Ha a megkezdett kezelés hatására sem múlik a fájdalom, mindenképp keressük fel újra az orvosunkat.

Recommended Articles