Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Az Életerő Stúdió szakembereinek véleménye:

Az iskolatáska cipelésének vannak pozitív és negatív hatásai is gyermekünk gerincére. Pozitív hatásai között kiemelném az izmok és csontok erősödését. Ha a gravitációt leküzdve végzünk mozgást, akkor fokozottabban épül be a csontokba a kalcium. Ezért, ha nincs messze az iskola, vagy már önálló a gyerek, akkor érdemesebb gyalog megközelíteni. Ha buszon, villamoson, autóban, mindig ülve utazik kamasz gyerekünk, akkor megfosztjuk őt a gravitáció ellenében végzendő izommunkától és a koordináció fejlődését segítő helyzet gyakorlásától.

Na de térjünk vissza figyelmünk fókuszához az iskolatáskához. Mit tegyünk? Vigye a gyerek, vagy cipeljük mi helyette? És egyáltalán melyik táska a megfelelő?

Nézzük a fontos dolgokat:

Az egészséges gyermek viheti az iskolatáskát, mert jót tesz neki – ha megfelel az alábbi egészség megóvás követelményeinek:

  • A megpakolt iskolatáska súlya nem haladhatja meg a gyermek testsúlyának 10, max 12%-át.
  • Az iskolatáska vállpántja elég széles és úgy állítjuk be a pánt hosszát, hogy a táska a gyermek hátán feküdjön, így ne verdesse minden lépésnél a gyermek derekát.
  • Az iskolatáska olyan anyagból van, hogy üresen könnyű legyen. A jó iskolatáska cipeléséhez persze arra is szükség van, hogy a gyermek izomzata, csontozata megfelelően fejlett legyen. Ez már a szülőktől és az iskolai testnevelőktől függ. (hétvégi túrázások, családi séták, sport események)
  • ergonomikus, vagy anatómiai táska kialakításra érdemes figyelni (ez a címkéjén olvasható). Sajnos minél “egészségesebb” egy iskolatáska, annál drágább.

iskolatáskaAz iskolatáskák közismerten túlsúlyosak. Ez az évek óta visszatérő probléma olyannyira feszíti az érintetteket, hogy még az alapvető jogok biztosa is foglalkozott vele a közelmúltban.

Az iskolák egy részében suli boxokat állítottak be (kulcsos szekrények), melyekbe a diákok bepakolhatják amit nem akarnak hazavinni és ismét behozni az iskolába. A szülőknek és a diákoknak is oda kell figyelni, hogy mi kerül a táskába.

Abban az esetben, amikor a gyereknek már kialakult gerincferdülése van, vagy nagyon vékonyak az izmai, fáj a háta nagyon fontos, hogy forduljon szakemberhez. A szülő kötelessége, hogy gyermeke  a táska cipeléstől, az iskolában való mozdulatlan üléstől és a kevés mozgástól ne betegedjen meg. Gyógytornára, gyógymasszázsra jelentkezzenek be, hogy megelőzzék a bajt.

A gyógytornász megtanítja a helyes testtartásra, illetve olyan gyakorlatokat fog végezni, mellyel a mélyizmok megerősödnek.

A gyógymasszázs csillapítja a fájdalmat és csökkenti az izmok kóros feszességét.

Óvja meg gyermeke gerincét!

Forduljon szakembereinkhez: 06 70 325 8673

http://www.eleterostudio.hu/munkatarsak/

Recommended Articles