Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Mit tegyünk, ha megfájdul a derekunk utazás alatt?

 (Az Életerő Stúdió szakembereinek javaslatai, 06703258673)

Sok emberrel előfordult már, hogy egy hosszabb autós, buszos, vagy repülős  utazás során hirtelen erős fájdalom hasít a derekukba. Itt olvashatsz néhány jó tanácsot csokorba fogva.

 Állítsuk össze az úti patikát!

Mielőtt hosszú útra indulunk, gondoljuk át, hogy milyen problémák merülhetnek fel közben. Akik krónikus derékfájdalomtól szenvednek a sebtapaszok és fertőtlenítők mellett fontos, hogy legyen hatékony és kevés mellékhatást okozó fájdalomcsillapító. A gerincproblémákhoz társuló nyak-, hát- és derék fádalom enyhítésére feltétlen vigyünk magunkkal az orvos, vagy a gyógyszerész által javasolt, nem-szteroid tartalmú gyulladás csökkentő készítményt is. Ezek közül lehetőleg olyat válasszunk, ami már korábban is hatásos volt.

Külsőleg is használatos krémek, gélek, gyulladáscsökkentő tapaszok széles skálája található a gyógyszertárakban. Ezekből is olyat javasolt vinni, amit már kipróbáltunk és használt, vagy amit az orvos, vagy gyógyszerész javasolt.

 Helyezzük kényelembe derekunkat!

Akut derékfájdalom esetén legegyszerűbb fájdalomcsillapítás a helyes pozicionálás. Kísérletezzük ki azt a pozíciót, amelyet fenntartva legkevésbé érezzük a derekunkba hasító fájdalmat. A legtöbb ember számára ez egy hanyatt fekvésben felvett testhelyzet. Feküdjünk hanyatt egy kemény matracon, behajlított lábunkat tegyük fel egy székre vagy zsámolyra. Ha derékfájdalmunk természete miatt számunkra inkább az oldalt fekvő pozíció a megfelelő, akkor feküdjünk le kényelmes mértékig felhúzott térddel, a térdeink közé pedig tegyünk egy kisebb párnát, hogy minél eredményesebben tehermentesítsük az ágyéki gerincszakaszunkat. Ezekkel a módszerekkel csökkenthetjük az izmaink merevségét, ezen keresztül pedig a kínzó derékfájdalmat.

Lazítsuk el az izmainkat!

Hosszú utazás vagy nyaralás idejére érdemes magunkkal vinni egyszerű görgőket vagy finomabb szőrű keféket, melyekkel lazíthatjuk izmainkat magunkon és útitársunkon is.

Kerüljük a túlzott meleget!

A fájdalom enyhül, ha kerüljük a nagy meleget. Pl. szauna, forró fürdő, meleg vizes termál fürdő. A meleg hatására begyulladhat a fájdalmas terület és az sokat ront az amúgy is fájdalmas helyzeten. Abban az esetben ha a fájó résznek jól esik a meleg, akkor langyosabb zuhany, vagy langyos melegítőpárna ráhelyezése javasolt. Ha ez nem esik jól, akkor inkább a hűsítő párnák, hűvös vizes törölköző stb.

Még a széltől is óvjuk!

Nem ajánlott szeles időben kint tartózkodni, vagy hideg vizű tavakban, folyókban fürdőzni, mert fokozzák az izom feszülését és ezzel egyenes arányban nő a fájdalom.

 Csökkentsük a gyulladást!

Ha ideggyulladással küzdünk, vagy korábbi gyulladásos problémánk kiújult az utazás során, tegyünk vizes borogatást a fájó végtagunkra. Ez hatékonyan csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

Recommended Articles