Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

kérdezik tőlünk gyakran (https://www.eleterostudio.hu/munkatarsak/ )

A szakemberek többnyire javasolják az úszást azok számára akik hátfájástól szenvednek. Természetesen a fájdalom okára fényt kell deríteni.

Az úszás egyrészt erősíti a törzsizmokat, másrészt nem terheli meg nagyon a gerincoszlopot, így a hátfájás problémájával küzdő emberek fájdalom nélkül edzhetnek. Nézzük meg alaposabban, hogy melyik úszástípus megfelelő és melyik kerülendő.

A hátfájás oka gyakran a törzsizmok gyengesége. Ha a csigolyákat támasztó izmok túl gyengék, hibás a tartás, az izmok rendellenes feszülése alakul ki, ami krónikus hátfájdalomhoz vezet. Hogy ezt elkerüljük megelőzésként is olyan gyakorlatokat kell végeznünk, amely erősíti a hát izmait. Erre a célra számos sportág alkalmas, ezek egyike az úszás. Az úszás erősíti a törzset és a mély törzsizmokat, ennek megfelelően hatékony ellenszere a hátfájásnak és eszköze a megelőzésének is. Az úszás további előnye, hogy a testsúly nagy részét a víz tartja, így a túlsúllyal, vagy ízületi problémákkal és akut fájdalmakkal küzdő betegek is könnyebben végezhetik. Ezen kívül erősíti a tüdőt és a szív-és érrendszert.

Mellúszás

A legnépszerűbb úszásnem. Az uszodákban is a legtöbben így úsznak. A mellúszás előnye, hogy könnyen megtanulható és hosszú távokat is lehet vele úszni nagyobb megerőltetés nélkül. Mivel sokan nem szeretnék, hogy vizes legyen a hajuk, vagy azért, hogy jól lássanak, mellúszás közben kiemelik a fejüket és a nyakukat a vízből. Ebben a testtartásban a hát nem tud ellazulni, hanem görcsös állapotba kerülnek az izmok és ennek eredményéül az is előfordulhat, hogy a medencéből kilépve hát- és nyakfájdalom lepi meg a gyanútlan embert. Ha ezt szeretné elkerülni figyeljen oda arra, hogy úszás közben ne görbüljön meg a teste és a lábtempót követő haladó fázisban az egész teste teljesen nyújtva legyen, ez tehermentesíti a hátat.

Gyorsúszás

A kezdő úszók számára a gyorsúszás megerőltető lehet, mivel nagyobb erőbefektetést igényel, mint a mellúszás. Ennek az úszásnemnek a hátfájástól szenvedő páciensek számára az az előnye, hogy végig egyenes marad a törzs. A jó technika feltétele a has- és farizmok folyamatos megfeszítése. A gyorsúszás edzi a törzs valamennyi izmát, ezért ajánlatos hátfájósoknak alkalmazni. Mindig csak annyit ússzon, amennyit kényelmesnek érez. Úszás közben könnyedén tartsa a törzsét, ne csavarja és ne feszítse meg. Figyeljen oda a helyes fejtartásra, vagyis a lélegzetvételek között a medence aljzatát nézze. Előtte természetesen győződjön meg arról, hogy nem gázol át senkin aki az útvonalába kerül.

Hátúszás

Ez a legajánlottabb úszásnem a hátfájósoknak.

Ez a fajta úszás még a gyorsúszásnál is jobb a hát számára, mivel a nyak laza és nem kell forgatni a fejet. Az emberek többsége szereti, mert kényelmes, könnyen veszik a levegőt és az arc nem kerül a víz alá. Mivel itt a csípőt ki kell emelni, ezért a gerinc alsó szakaszát támasztó izmok erősödnek elsősorban. A nagy karmozdulatok ellazítják a vállat. Irodai dolgozóknak és sofőröknek ideális, mert átmozgatja a derekukat, vállukat és kíméli a nyakukat. Itt is figyelni kell arra, hogy az útvonal szabad legyen, nehogy valakit kupán csapjunk.

Pillangó úszás

Hátfájósoknak nem ajánlott, de megelőzésre igen. Kifejezetten jól átmozgatja és erősíti a törzs valamennyi izmát. Emellett kíméli az ízületeket és erősíti a tüdőt és a szívet. A sérülések kockázata elhanyagolható.

Ha bizonytalan abban, hogy melyik úszás jó a panaszaira kérdezze meg gyógytornászát, gyógymasszőrét.

Forduljon hozzánk bizalommal:

http://www.eleterostudio.hu/munkatarsak/

Recommended Articles