Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Van olyan folyadék, amit eszünk, mégis befolyásolhatja a folyadékháztartásunkat.

Nagyon sokszor halljuk, hogy igyunk eleget, mert különben megfájdul a fejünk, a koncentrálás nehézkes, hosszú távon tönkretehetjük a veséinket, nehezítjük a keringési rendszerünk dolgát. Azt már mindenki tudja, hogy napi 2-3 liter folyadék az ideális.

Azt tudjuk-e, hogy mi számít folyadéknak? Folyadék-e a leves, a joghurt, a görögdinnye, a narancs, a tejbegríz?

10 testsúlykilogrammonként 4 dl folyadék bevitelére van szükség.
Tehát egy 70 kilós ember 28 dl folyadékot pótoljon naponta – ez a hivatalos, általánosan elfogadott álláspont.

Ennél azért bonyolultabb, hogy mennyi is az elégséges, vagy pontosabban optimális folyadékfogyasztás.
Attól is függ mindez, hogy valaki idősebb vagy fiatalabb, aktív életet él vagy irodai munkát végez, sokat tartózkodik a szabadban, vagy ideje java részét légkondicionált irodában, autóban tölti.

A folyadékszükséglet nyilván más nyáron (extrém esetben meg is duplázódhat a verejtékezés hatására) és télen is.

A testünk pontosan elárulja, hogy eleget iszunk-e. Ha ugyanis valaki keveset (naponta 1-2 alkalommal) jár pisilni, a vizelete sötét színű, akkor valószínűleg nem iszik eleget. Ha azonban naponta 8-10 alkalommal is wc-re megy, és a vizelete majdhogynem színtelen, akkor a szervezete számára megfelelő mennyiségnél több folyadékot fogyaszt.
Ez sem egészséges, mert esetleg túl sok ásványi anyagot fogyaszt el, aminek a kiválasztása megterhelheti a veséket.
Azt is fontos tudni, hogy folyadékot nem csak a kiválasztó szervrendszerünk munkája nyomán veszítünk, hanem izzadással, bőrön keresztüli párolgással, légzéssel és széklettel is.

Nézzük meg mi is az a folyadék.

Az még mindenki számára egyértelmű, hogy a víz, a tea, a gyümölcslé, a szánsavas üdítőitalok folyadéknak számítanak. A tejnél már sokan elbizonytalanodnak, mert azt már ételnek is lehet számítani, ahogy a leveseket is, még akkor is, ha üres erőlevesről van szó.

Még bizonytalanabbak leszünk, ha a kávé vagy a sör, bor kerül szóba, mert azt hallottuk, hogy ezek vízhajtó hatásúak, tehát fogyasztásukkal többet veszítünk a réven, mint amit nyerünk a vámon.

Mi a helyzet a magas folyadéktartalmú, de halmazállapotát tekintve már a szilárdság felé hajló ételekkel? A fagyival? A joghurttal? A gyümölcsökkel és zöldségekkel?

Egy darab friss narancsban akár 1 deci narancslé is van. Ha pohárba töltjük, akkor folyadéknak számíthatjuk fel, ha gerezdenként esszük meg, akkor nem számolhatjuk bele a napi folyadékfogyasztásba?

Ezek a kérdések egy egészséges embernek viszonylag kevésbé fontosak, mert nem életbe vágó, hogy az a napi pár deci, amit nem az elsődleges folyadékforrásként megivott léként fogyaszt el, az vajon a folyadékháztartását befolyásolja-e. Ám egy dialízisen lévő vesebetegnek ez már komoly kérdés. Számukra ugyanis maximálva van a napi folyadékbevitel.

A zöldségekben és gyümölcsökben relatíve sok található: akár 90-95 százaléknyi is, például a görögdinnyében, sok folyadékot tartalmaz még a narancs, az őszibarack, a szőlő.

A híg levesek túlnyomó része víz, így az erőleves, a húslevesek, a gyümölcslevesek kiváló formái a folyadékpótlásnak.
A sűrűbb, tartalmasabb leveseknél már más az arány.

A tej is folyadék, bár magas a tápanyagtartalma. Az alkoholtartalmú italokat, sört, bort az alkohol miatt ne tekintsük folyadéknak, másrészt dehidratálnak.
A presszókávé csekély mennyisége nem folyadékpótló, de egy cappuccino, főleg ha nem is tartalmaz koffeint, akkor alkalmas erre.
Azt nem árt tudni, hogy a kávé is dehidratál a koffein miatt.

Természetesen a bevitt ételben található folyadék is számít.
Fontos tudni, hogy a gyerekek és az idősek hajlamosabbak elfeledkezni a folyadékfogyasztásról, rájuk tehát figyelni kell.

Tudta Ön, hogy elég csupán két százalékos folyadékvesztés ahhoz, hogy ne érezzük jól magunkat? Testünk hozzávetőlegesen 60-70 százaléka víz, ezért egy 70 kilós ember esetében azt jelenti, hogy 1 literrel kevesebb víz (vagy 1 liter folyadék pótlás nélküli elveszítése) már okozhat kellemetlen közérzetet.

Ha elfelejt inni, használjon egy erre figyelmeztető applikációt, készítse ki maga elé a palack vizet, álljon fel a számítógép elől időnként, járjon egyet és igyon!
Pár hét alatt hozzászokik a szervezete és kívánni fogja a folyadékbevitelt, utána beáll egy hidratáltabb, jobb közérzet.

Recommended Articles