Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Izmaink lazaságának megőrzése a nyári vakáció után

 

Szeptemberben legtöbbünk számára újra kezdődik a munka, amivel együtt jár izmaink egyoldalú terhelése is. A következő cikkemben azt fogom kifejteni, mit tehetünk izmaink lazaságának megőrzése érdekében.

Szeretettel várom új és meglévő vendégeimet az Életerő Stúdióban (XI. kerület, Móricz Zsigmond körtér 14.) Tóth Máté – gyógymasszőr; tel.: +36-30-585-7223; eleterostudio@gmail.com

A nyár folyamán remélhetőleg volt időnk magunkkal foglalkozni, pihenni, kikapcsolni, netán nyaralásunk helyszínén igénybe venni wellness szolgáltatásokat is, így a munkába állás újult erővel történhet meg.

Ahogy azonban telnek a hetek a korábbi, munkánkra jellemző terheléssel együtt járó tünetek jelentkezni fognak. Ha például sok időt töltünk számítógép előtt, előbb-utóbb meg fog fájdulni a nyakunk, hátunkban kötöttséget érzünk majd. Az ülő munka hatására gerincünk kényszertartásban van. Hiába próbálunk ügyelni arra, hogy egyenes háttal üljünk, akarva-akaratlanul előre fogunk görnyedni, mely a fent említett tünetekhez vezethet vagy akár tovább súlyosbodhat. Valamint, ha tartósan így ülünk, vállunk előreesik, így a mellizmok megrövidülnek, kötöttebbé válnak és ez testtartásunk romlását idézi elő.

Van pár dolog, amivel mi magunk is tehetünk a tünetek kialakulása ellen:

  • Legalább óránként álljunk fel, mozgassuk át magunkat, nyújtózzunk egyet a munkában. (A szemünknek sem fog ártani, ha nem a képernyőt kell néznünk)
  • Végezzünk hátizom és mellizom nyújtó gyakorlatokat
  • Sportoljunk (úszás, jóga, konditermi vagy funkcionális edzés)

Ezekkel lényegesen késleltethető a munka terhelés okozta elváltozás, de érdemes ezt kiegészíteni gyógymasszázzsal is. Jobb megelőzni a bajt, mint megvárni amíg megjelenik!

A circulus vitiosus egy latin kifejezés melynek jelentése a fájdalom ördögi köre.

Ez azt jelenti, hogy a stressz és fájdalom hatására az érintett, terhelt terület izmai megfeszülnek. A feszes izmok között az idegek nyomás alá kerülnek, az erek beszűkülnek. Ezen a területen az oxigén-és tápanyagellátása akadozni, beidegzése gyengülni kezd. Az elégtelen keringés és az anyagcseretermékek felhalmozódása további izomfeszülést okoz, ami növeli a fájdalmat, és a mozgásterjedelmet tovább csökkenti. És így tovább.

Gyógymasszázs kezelés során célunk ennek az ördögi körnek a megszakítása, mely során kiemelt figyelmet fordítunk a túlterhelt testtájakra. Oldjuk a kialakult csomókat, lazítjuk a feszes, megrövidült izomzatot. Amennyiben az ízületek mozgástartománya beszűkült, úgy passzív kimozgatással fokozatosan visszaállítjuk a korábbi állapotára. A kulcs a rendszeresség!

 

Recommended Articles