Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

A befagyott váll jelentősen befolyásolja a beteget a mindennapi tevékenységeinek elvégzésében, legyen az akár munka, akár otthoni tevékenységek. Mi pontosan ez a kórkép? Mitől alakulhat ki? Milyen tünetekkel jár? Hogyan kezelhető? Erre adom meg a választ az alábbi cikkben.

Mi a frozen shoulder?

Ahhoz, hogy megértsük a kórképet fontos ismernünk annak anatómiai hátterét. A vállízület ízületi fejét a felkarcsont feje, a vápát a lapocka cavitas glenoidalis része. Az ízület típusából adódóan ennek az ízületnek van legszabadabb a mozgása. Az összeköttetést különböző szalagok és izmok is körbeveszik, ezáltal az egyik legbonyolultabb ízületünk is.

Az adhesiv capsulitis néven is ismert kórkép esetén az izületet körbevevő lágy szövetek kerülnek gyulladásba, ezáltal megvastagodnak, kötöttebb, merevebb lesz. Ennek hatására a vállízület mozgása szűkülni fog. Mivel emiatt kevésbé lesz mozgatva a kar, így a mozgástartomány tovább csökken. A kórkép gyógyítása hosszas folyamat, akár 2 évig is tarthat.

Mi váltja ki?

Az esetek egyik része az inaktivitásból, tartós rögzítés után jelentkezik, amikor a mozgatás hiánya miatt alakul ki a kórkép. Az esetek másik részében nem azonosítható konkrét kiváltó ok, azonban vannak hajlamosító tényezők: női nem, pajzsmirigy betegsége, cukorbetegség, Parkinson-kór.

Tünetek

A vállmozgások fokozatosan, koncentrikusan beszűkülnek, mozgatása gyakran fájdalommal jár. Akár teljes mozgásbeszűkülés is kialakulhat.

Hogyan kezelhető?

Ortopéd szakorvos megállapítja a befagyott váll szindrómát. A kezelés történhet gyógyszeres terápiával, valamint gyógytornával, gyógymasszázzsal. A gyógymasszázs során szövetek feszességét oldjuk, mivel a frozen shoulder lefolyása hosszú, így a diagnózis felállítása után minél gyorsabban érdemes elkezdeni a terápiát.

 

Várom meglévő és új vendégeimet az Életerő Stúdióban!

Tóth Máté

+3630-585-7223

 

 

Recommended Articles