Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

A térdízületi porckopás (artrózis) az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma. Általában az idősebb korosztály betegségének tartják, azonban nem ritka, hogy fiatalokat is érint. Kialakulásának hátterében többféle ok állhat, jellemző tünetei az idő előrehaladtával egyre erősebbé és a mindennapokat is meghatározóvá válnak. Kezelésére többféle gyógymód alkalmazható, melyek eredménye a porckopás mértékétől, valamint az egyéni adottságoktól függ.

Hogyan alakul ki a térdporc-kopás?

Az emberi test legbonyolultabb ízülete a térd, ami nap mint nap óriási terhelésnek van kitéve. Kulcsszerepe van a járásban, a futásban, a guggolásban és alapvetően szinte minden típusú sportban. Normál esetben fájdalommentesen teszi lehetővé a mozgást, biztosítva az összeköttetést a combcsont és a lábszárcsont között. Az ízületben a csontok felszínét üvegporc borítja, melynek feladata a mozgás közbeni súrlódás csillapítása. A porc elvékonyodása, károsodása vagy kopása esetén a súrlódás erőteljes fájdalmat okoz és megakadályozza a térdízület normál működését. Ezt a tartós elváltozást nevezzük térd artrózisnak.

A térdkopás leggyakoribb okai

Az ízületben a csontot borító porc több okból indulhat kopásnak. Leggyakoribb az ún. primer artrózis, amikor a probléma hátterében nem áll különösebb kiváltó ok, a szervezet természetes öregedési folyamatának a része. Ez főképp az idős korosztályra jellemző. Ugyanakkor egyáltalán nem elhanyagolható a szekunder artrózis, amikor van kiváltó ok a porckopás hátterében. Az okok tisztázásával és odafigyeléssel tehát a korai térdkopás jó eséllyel meg is előzhető.

A térdkopáshoz vezető leggyakoribb okok:

A térd tengelyeltérése – hétköznapi nevén “X-láb” vagy “O-láb”. A térdízület tengelyének középről kifelé, vagy befelé mozdulása az egyik oldal túlterhelését eredményezi, mely miatt a porc elvékonyodhat és kopásnak indulhat.

Túlterhelés – nem megfelelő vagy túlzásba vitt sporttevékenység, fizikai munka vagy túlsúly.

Korábbi trauma a térdízületben – akár baleset, akár sportsérülés következtében a térdízület egyensúlya megbomolhat. Leggyakoribb a térdszalag húzódás vagy szakadás, a meniscus sérülés és a porcleválás.

Ízületi gyulladás

A cukorbetegség, a genetikai hajlam és egyes autoimmun folyamatok, valamint hormonális betegségek szintén növelhetik a porckopás kialakulásának kockázatát.

A térd artrózis tünetei

A porckopás a térdben jellemzően lassan, évek vagy évtizedek alatt alakul ki és okoz panaszokat.

Jellegzetes tünetei:

Térdfájdalom

Kezdetben enyhe fájdalom jelentkezik a térdben alkalomszerűen, jellemzően reggel, felkelés után. Ez az ún. indítási fájdalom, ami néhány lépés után csökken, ahogy “bejáratódik” az ízület. Később, megterhelés hatására erősebben jelentkezik a térdfájás. Az idő múlásával a reggeli fájdalom merevség-érzéssel párosul és egyre lassabban csillapodik, valamint egyre kisebb terhelésre jelentkezik fokozódó fájdalom. Előrehaladott porckopás esetén a térd nyugalmi állapotban is folyamatosan sajog, és az erőteljes fájdalom miatt minden lépés gyötrelmessé válik.

Az ízület rugalmatlansága, mozgás beszűkülése

A fájdalom hatására a térd előbb rugalmatlanná válik, majd a mozgásfunkciók folyamatosan beszűkülnek. Súlyos esetben a beteg csak óriási fájdalmakkal, nehezen képes behajlítani a térdét és ráállni a lábára. Ilyen előrehaladott állapotban csak a térdprotézis beültetés segít.

Duzzanat

A porckopás hatására az ízületi tok megvastagodik, valamint ízületi folyadékgyülem keletkezik. Ez az ízület feszülését, duzzanatát okozza, ami további kellemetlenséget jelent a napi mozgások során.

Gyulladás

A kezeletlen porckopás a térdízületben gyulladást idéz elő. Ez az ízület duzzanatával, melegségével jár, valamint jelentősen fokozza a térdfájdalmat. Gyulladás esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése, illetve jegelés segíthet a fájdalom csillapításában.

Fontos, hogy a térdporc-kopás kezelésekor a gyógytorna és a gyógymasszázs is kiemelt szerepet kap. A gyógytorna segíthet az ízület mozgásterjedelmének növelésében, az izmok erősítésében és az ízületi stabilitás visszaállításában. Emellett a gyógymasszázs is hatékony lehet a fájdalom csillapításában és az ízületi mobilitás javításában. A megfelelő kezelési terv kialakításához mindig konzultáljon ortopéd szakemberrel vagy fizioterapeutával.

Térdízületi fájdalom, térdkopás gyanúja esetén forduljon ortopéd orvoshoz. A diagnózis és az orvosi javaslatot követően kérjen időpontot az Életerő Stúdió felkészült szakembereihez gyógytornára, gyógymasszázsra. +36 70 325 8673, eleterostudio@gmail.com

Recommended Articles

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük