Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

A nyak fájdalmának számos formája létezik: éles, tompa, hasogató. A probléma társul a nyak izmainak merevségével, mely kiterjed a váll és a hát izmaira. Ez az általános fájdalom és merevség hátrányosan befolyásolja a napi munka végzését, sőt meg is gátolhatja. Ebben az esetben érdemes masszőrét, gyógytornászát felkeresni. Súlyos fájdalmak estén azonban először irány az orvos.

Szintén a nyak fájdalmával, merevségével jár, ha a nyak ízületei elhasználódnak. Mint a legtöbb ízület a testünkben, a nyaki ízületek is komoly igénybevételnek vannak kitéve, és idővel kopások alakulhatnak ki bennük, illetve ízületi gyulladás  támadhatja meg őket. Az öregedés velejárója a nyakcsigolyák közötti porckorongok fáradása is: ahogy idősödünk, nedvességtartalmuk és rugalmasságuk egyre csökken. Ezzel a csigolyák úgyszólván egymásba csúsznak, és beszűkülnek köztük a rések, ahol az idegek közlekednek. Porckorong sérv is előfordulhat a nyaki szakaszon: a betegség során a  porckorong belső, zselészerű magva türemkedik ki a külső erős, rostos rétegen át. Mindezek a folyamatok önmagukban is

fájdalmat okozhatnak, valamint irritálhatják a ki- és belépő idegeket is. Nem ritkák a csőrszerű meszes lerakódások sem a csigolyatesteken, amelyek hasonlóképp elnyomhatják az idegeket. Végül krónikus nyakfájdalom alakulhat ki egyes baleseteket, különösen az utoléréses ütközéseket követően, amelyek a fej erőteljes előrebólintásával, majd hátracsuklásával járnak: a heves, ostorcsapásszerű fejmozgás a normálisnál nagyobb kimozdulásra kényszeríti a nyakat, ami károsíthatja a nyak érzékeny lágy szöveteit.

Mikor forduljunk nyaki fájdalmunkkal orvoshoz?

A nyakfájás rendszerint nem igényel orvosi szakellátást, azonban fontos felismerni, hogy melyek azok a helyzetek, amikor indokolt az azonnali orvosi beavatkozás. Az átlagos nyakfájás, amit az izmok túlerőltetése – szokatlanul nagy fizikai aktivitás vagy tartósan fennálló kényelmetlen testhelyzet – idéz elő, jellemzően néhány nap alatt magától enyhül. Ha egy-két hét alatt nem tapasztalható javulás, az már okot ad arra, hogy orvosunkat felkeressük.

Ezzel szemben haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk az alábbi esetek bármelyikében:

• Sérülésből eredő súlyos fájdalom: a fejet vagy a nyakat ért sérülés, például a nyak fent említett ostorcsapásszerű megcsuklása, illetve a fejre mért erős ütés mindenképpen orvosi figyelmet igényel. Ha az erős fájdalom a csontok egyike fölött érződik, akkor törésre, illetve az ízületi szalagok sérülésére kell gyanakodnunk.

• Kisugárzó, nyilalló fájdalom: a vállba, lapockába vagy karba sugárzó fájdalom, amely esetenként az ujjak zsibbadásával vagy bizsergő érzésével társul, valamely gerincvelői ideg irritációját jelzi. Az idegbántalomból eredő nyaki fájdalom hetekig, de akár fél évig is elhúzódhat. Az idegi eredetű fájdalom diagnosztizálására, okainak felderítésére és kezelésére a házipatikánál kifinomultabb módszerekre van szükség, ezért ilyen jellegű panasszal okvetlenül forduljunk orvoshoz.

• Végtaggyengeség érzése: a nyaki fájdalomhoz társuló, karokban vagy a lábakban jelentkező gyengeségérzés, illetve a lábmerevség és a csoszogó járás valószínű neurológiai problémára utal, amit késlekedés nélkül ki kell vizsgáltatni.

• A vizeletürítési és a székelési szokások megváltozása: a fenti tünetekhez hasonlóan neurológiai rendellenességre lehet következtetni a vizelési és a székelési szokások megváltozásából, különösen a hirtelen beálló vizelettartási zavarból.

Mit tegyünk a fájdalom fellépésekor?

– Akkut esetben, amikor a fájdalom heves és csillapíthatatlan, szigorú ágynyugalom javasolt. A fájdalom gyors enyhítését szolgálják a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin, az ibuprofen-tartalmú gyógyszerek, és számos

további készítmény. A különböző sportkrémek, izomfájdalom elleni krémek és gélek – mentol- vagy kámfortartalommal – is lazíthatják kissé az izmokat, és átmeneti enyhülést hozhatnak. A gyulladás csökkentésére váltakozó hideg-meleg kezelést

alkalmazhatunk. Törülközőbe csomagolt jégakkukkal vagy jéggel napjában többször, 10-20 percig hűtsük a fájdalmas területet, majd vegyünk egy forró zuhanyt, vagy tegyünk a nyakunkra egy alacsony fokozatra állított melegítőpárnát. A meleg segít ellazítani a fájó izmokat, de súlyosbíthatja is a gyulladást, ezért éljünk vele mértékkel. Fontos, hogy napjában többször is dőljünk le csak azért, hogy pihentessük nyakizmainkat és átmenetileg levegyük róluk a terhet, amit fejünk állandó tartása jelent. Túl sokáig azonban ne pihenjünk, mert mozgás hiányában a fájós nyakizmok könnyen bemerevednek. Mindenképpen jót tehet a nyak óvatos kimozgatása: fordítsuk vagy döntsük fejünket lassan egy irányba, és tartsuk ott 30 másodpercig. Ismételjük meg ezt annyi irányban, ahányban csak a fájdalom engedi, amitől várhatóan alábbhagy majd a nyakfájás.

Hogyan előzhetjük meg a nyakfájást?

A nyakfájás leggyakrabban a rossz testtartás, illetve az ízületek életkorral járó elhasználódásának következménye. Ha ügyelünk arra, hogy fejünket egyenesen, a gerincoszlop meghosszabbításában tartsuk, a gravitáció éppen hogy segít nyakunknak fejünk hordozásában ahelyett, hogy ellene dolgozna. Néhány apróságot kell csupán megváltoztatnunk mindennapi szokásainkban ahhoz, hogy a nyakfájást lehetőleg elkerüljük.

• Autóvezetés vagy számítógépnél végzett munka közben tartsunk gyakran pihenőt.

• Fejünket mindig próbáljuk felemelni a gerincoszlop vonalába, hogy csökkentsük a nyakizmok fáradását. Igyekezzünk odafigyelni arra, hogy fogunkat ne szorítsuk össze.

• A számítógépes munkát végzők gondosan állítsák be asztalukat, széküket és számítógépüket úgy, hogy a monitor szemmagasságban legyen. Célszerű úgy ülni, hogy térdünk kissé lejjebb legyen, mint a csípőnk. Bátran nyújtózkodjunk sokat, mozgassuk meg vállainkat, közelítsük egymáshoz lapockáinkat, majd engedjük el.

• Fontos a nyakat alátámasztó izomzat kiegyensúlyozott, erős tartása is: az elülső mellkasi izomzat nyújtása és a lapockatáji izmok erősítése segítséget nyújt a nyaknak terhe viselésében.

• Lehetőleg ne aludjunk hason fekve, mert ez a testhelyzet külön megterheli a nyakat, és válasszunk olyan párnát, amely a nyak természetes ívét követi.

• Végezetül: ne telefonáljunk sokat úgy, hogy a telefont a fülünk és a vállunk közé szorítjuk. Inkább szerezzünk be egy headsetet.

Recommended Articles