Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

A rotátorköpeny

Tóth Máté az Életerő Stúdió gyógymasszőrének cikke (+3630-585-7223)

Sokszor halljuk ezt a kifejezést, de mi is ez pontosan? Mi okozhat sok embernél problémát? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető és előzhető meg a probléma? Ezekre a kérdésekre adom meg a választ ebben a cikkben.

Mi a ROTÁTORKÖPENY?

Izmok csoportjának összefoglalóneve, melyek az vállízület rotációjáért felelősek. A m.supraspinatus, m.subscapularis, m.teres minor, m.infraspinatus alkotják ezt a csoportot. Ezek az izomok a lapockáról erednek és a felkarcsonton tapadnak. Rotációnál ki- és berotációt különbözetünk meg. A felkarcsont felső feji része (caput humeri) alkotja az ízületi fejet és rotációs mozgás során ez forog az ízületi árokban.

Mi okozza a problémát?

A vállízület egy nagyon bonyolult ízület sok anatómiai képlet halad körülötte: izmok, erek, idegek, szalagok. Az izmok ina begyulladhat, de akár el is szakadhat, ennek oka a nagy terhelés, ami sokszor repetitív, ez sportolóknál is gyakori sérülést jelent.

Az emberek nagy része sokat ül, melynek negatív hatása többek között, hogy a váll előreesik. Amennyiben ez a tartástartósan fennmarad, akkor az elől futó izmok, melyek a mellkas elülső faláról futnak a felkarra (nagy mellizom) rövidülni fognak, míg a hátul futó izmok, mint a rotátorköpeny izmai túl fognak nyúlni, tónustalanabbá válnak. Ennek hatása, hogy, ha már nem ülő helyzetben vagyunk tartásunk alaphelyzetében is előre fog esni a vállunk.

Mik a sérülés tünetei?

Fájdalom, mely jellemzően a vállcsúcsra, váll elülső részére valamint a felkar felső részére lokalizálódik és éjszaka sem szűnik meg. Jelentkezhet továbbá mozgásbeszűkülés a vállízületben (nehezen, fájdalmasan emelhető kar)

Mi a megoldás?

Amit az egyén tehet: fontos (nem csak sportolók esetében) a rotátorköpeny izmainak erősítése. Erről rengeteg videó található az interneten. Valamint, ha sokat ülünk a mellkas elülső részének nyújtása a jó tartás megőrzése végett.

Amiben a gyógymasszőr segít: a helyesen kivitelezett gyógymasszázs többek között helyreállítja az izom tónusát és serkenti annak megfelelő vérellátását és regenerációját.

 

Várom meglévő és új vendégeimet az Életerő Stúdióban!

Tóth Máté

+3630-585-7223

 

Recommended Articles