Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Előfordulhat, hogy amikor a derekunkat fájlaljuk, valójában a vesénk fáj?

Hogyan tudjuk megkülönböztetni, hogy a derekunk, vagy a vesénk fáj, hiszen szinte ugyanott fáj mindkettő. Nem mindegy melyik a beteg, mert teljesen más kezelésre van szükség ezekben az esetekben.

A derék fájdalom viszonylag gyakran fordul elő a felnőttek körében. A fájdalom eredhet az izmokból, csontokból és az idegekből is, emiatt a tünetek felismerése is figyelmet kíván.

Pl. ha az izmokból ered a fájdalom, akkor általában egyenletes a fájdalom és mozgás hatására fokozódik. Ilyenkor segíthet a szakszerű gyógytorna és gyógymasszázs.

Ha idegi eredetű a fájdalom, akkor égő, szúró és más testrészekbe sugárzó lehet. Pl. ha az ülőideg érintett, akkor a fájdalom lesugározhat a lábakba, vagy lágyékba is. Enyhébb idegi „becsípődéseknél” hatékonyan segít a gyógytorna és a gyógymasszázs.

Csont eredetű fájdalmak töréseknél, illetve gerincdeformitások okozhatnak. Pl. gerincferdülés.

 

Milyen tünetei vannak a vesefájdalomnak?

A vese legfontosabb funkciója a salakanyag kiszűrése a vérünkből. Feladatából adódóan folyamatosan olyan folyadékkal találkozik, mely tele van sokfajta fertőző, vagy sérülést keltő anyagokkal. Ha valaki genetikailag hajlamos a kő képződésre és az életmódja is ezt segíti elő, akkor a vesében felhalmozódott kalcium, oxalát és foszfor fájdalmas elzáródásokhoz vezethet. A fájdalom ilyenkor a bordák alatt jelentkezik, a gerinc egyik vagy mindkét oldalán. A fájdalom kisugározhat a hasba, ágyékba és a combba is. A veséből kiinduló fájdalmat sajnos a gyógymasszázs sem csillapítja.

A kisebb kövek a vizelettel észrevétlenül kiürülnek. A nagyobb kövek sajnos éles és intenzív fájdalmat okoznak. Már ebben a szakaszban is javasolt haladéktalanul felkeresni Urológus szakorvost. Azonban, ha a kő a vizelettel együtt elindul a veséből a húgyvezetékbe, akkor a fájdalom fokozódik. A kő felsérti a vese és a húgyvezeték falát és véressé teheti a vizeletet. Ehhez társulhat még hányinger, hányás, szorulás, hasmenés, láz vagy hidegrázás. A vesekövességen túl más komoly vesebetegség is okozhat hasonló tüneteket. A diagnózist szakorvos állítja fel.

 

 

Akár vese, akár derékfájdalom jelentkezik és tartósan fennáll, vagy rosszabbodik, forduljunk orvoshoz. Ha eleinte enyhék voltak a tünetek, de a recept nélküli fájdalomcsillapítók és egyéb természetes módszerek nem segítettek, akkor is forduljunk orvoshoz. Ha bizonytalanok vagyunk a tüneteink eredetében, akkor a háziorvos eldönti, hogy Urológushoz, vagy Ortopédushoz irányítson minket.

 

Recommended Articles