Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Nem lehet mindent a genetikára/anatómiára fogni. Többször előfordul, hogy nekünk is van közünk fájdalmaink kialakulásához.

Kint süt a nap, vígan csiripelnek a madarak, zsong a tavasz. Neked pedig bent kell lenned a négy fal között karanténban. Hiányzik a rendszeres masszázsod és a gyógytornászod is. Micimackót idézve „a hepe után mindig hupa következik és a hupa után mindig hepe” Szóval fel a fejjel, mert hamarosan újra nyitunk és minden visszaáll majdnem a megszokott kerékvágásba.

Szóval mi is a helyzet a derékfájdalommal?

Nincs masszázs, nincs torna, üldögélsz, fekszel egész nap és megfájdul a derekad. Esélytelen orvoshoz menni, mert ha nem 41 fokos koronás lázban égsz, akkor nem foglalkoznak a derekaddal. Ezért otthon kell az enyhülést keresni.

Derékfájdalom esetén először feküdj le, helyezd a gerinced tehermentes (vízszintes) helyzetbe és figyeld meg, hogy a tested hogy reagál rá. Ha enyhül a fájdalom, csökken a feszítő, szúró, zsibbadó érzés, akkor maradj így és hagyd, hogy a szervezeted rendbe hozza magát. Fél óránként, óránként fordulj a másik oldaladra és könnyed kis nyújtásokat, apró mozdulatokat végezz. Kezd, a megfeszítem-ellazítom kombinációval.

Abban az esetben viszont, ha egyáltalán nem csökken a fájdalom, zsibbad, szúr, és esetleg érzéskiesés jelentkezik a lábadban (pl. megbicsaklik a térd, boka, lábujj), akkor nincs mese, telefonálni kell az ügyeletre, ahol ellátnak jó tanácsokkal. Amíg kiér az ügyelet, addig a legjobb, amit tehetsz, hogy fekszel az ágyon.

 

A csigolyák közötti porckorongok feszes, külső, rostporcos gyűrűje egy kocsonyaszerű belső magot vesz körül. Utóbbi állandó nyomás alatt van álló és ülő testhelyzetben. Az életkor előrehaladtával a porckorong elfajulhat, ilyenkor belső része kitüremkedik a rostporcos gyűrű repedésén.

Az egész porckorong ugyan nem tűnik el a helyéről, ám a kitüremkedett része nyomja a gerincvelői ideg gyökerét. Ez az idegzsába heves fájdalommal jár, amely leggyakrabban a derékszakaszt érinti, valamint a combba, a lábszárba, sőt olykor még a lábfejbe is kisugárzik a lábat beidegző ülőidegen keresztül.

Porckorongsérv

A porckorongsérv olykor a gerincvelőt is nyomhatja, ami a láb bénulásához és a húgyhólyag működési rendellenességéhez vezet.

Az idült derék- és hátfájás leggyakoribb oka a csigolya közti porckorongok és ízületek elfajulásos betegsége. A károsodott porckorong mellett csontkinövések alakulhatnak ki, amelyek az ízületek mozgását akadályozva merevvé teszik a gerincoszlopot. Ehhez pedig izomgörcs és fájdalom társul.

Masszázs a derékfájdalom ellen

Ideális esetben az orvosi gyógymasszázs kezeléssel megszüntethető a fájdalom és a zsibbadás. A kezelések során a cél a nyomás alatt lévő idegek megnyugtatása. Terápia alatt és után szükséges a végtagok kimozgatása és nyújtása. Elsődleges szempont, hogy a csigolyák felszabadulhassanak a terhelés alól, hogy a porckorong megkönnyebbüljön, illetve képes legyen a regenerálódásra. Otthoni környezetben magunknak kenjük be a derekunkat hűsítő géllel, vagy ha nincs, akkor egy kis olajjal finoman simítsuk a derekunkat párhuzamosan a gerinccel. Vagy kérjük meg a párunkat, hogy óvatosan simító/dörzsölő mozdulatokkal masszírozza a derekunkat.

Rendszeres masszázzsal megelőzhetőek a különböző eredetű gerincmegbetegedések. A csigolyatestek és porcos állományuk az őket körülölelő izom- és szalagrendszer gyógymasszázsával és gyógytornával való karbantartásával óvhatók meg. A rendszeresen végzett gyógytorna csodákra képes. Ezek a módszerek segítenek a testtudatos életvitel elsajátításában.

A derékfájás lelki okai

A gerinc a test- és a lélek – stabilitását szimbolizálja. A lelki problémák az idegrendszeren keresztül testi tüneteket – fájdalmat, zsibbadást, görcsöt, remegést – produkálnak. Ha elvesztetted a munkád, megélhetésed és megfájdul a derekad, akkor a masszázs mellett az életkörülmények megbeszélése és a kiút keresése csökkenti a fizikai fájdalmakat.

 

Recommended Articles