Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Jelentősen megemelkedik a kullancsveszély kirándulás közben, de a városi parkokban is érdemes elővigyázatosnak lenni. Megfelelő krémekkel, folyadékokkal, zártabb ruházattal lecsökkenthető a csípések száma.

Ha időben eltávolítják a kullancsot, ritkán okoz betegséget.

A szakemberek szerint egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

A védekezés első lépése, hogy legyünk tisztában a veszéllyel és rendszeresen vizsgáljuk át magunkat. Nehezebb dolgunk van, mint a szúnyogokkal, ugyanis a kullancsok csípése sokszor fájdalommentes, mert fájdalomcsillapító anyagot és véralvadásgátlót pumpál a vérünkbe és az immunrendszerünket is kijátsszák.

A fertőzés forrása sokszor a kerti munka, mivel a fűnyírással, vagy az avar összegereblyézésével a kullancsok búvóhelyeit bolygatjuk meg. De a városi parkokban is találkozhatunk velük.

Egy erdei séta, kiadós kerti munka, vagy egy városi parkban tett látogatás után mindenképpen nézzük át magunkat, mert minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy a kórokozó bekerül a testünkbe.

Az agyvelőgyulladást egy vírus okozza, amely ellen nincs specifikus gyógymód, viszont ritkábban fordul elő. Míg a Lyme-kórt okozó baktériumok akár 40-50 %-os gyakorisággal fordulnak elő a kullancsokban, addig az agyvelő- és agyhártyagyulladást okozó vírus ezrelékes nagyságrendben fordul elő európai adatok szerint.

Sajnos a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladást a pasztörizálatlan tej és azokból készült sajtok fogyasztásával is el lehet kapni.

Recommended Articles