Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

A térdízület egy összetett és bonyolult felépítésű ízület, melyet szalagok, izmok hidalnak át.

A térdízületünk fontossága miatt életünk során számtalanszor találkozunk térdproblémával. Ezek a problémák lehetnek ízületi vagy izom eredetűek, vagy esetleg akut serülés következménye is.

Ahhoz, hogy ne hagyjunk ki edzést, vagy csak könnyebben gyalogoljunk érdemes megvizsgálni az adott ízületet, hogy honnan ered a probléma.

 

téd

 Térdfájás edzés során

Ahhoz, hogy megelőzd térdfájdalmat nagyon fontos, hogy bemelegíts minden edzés előtt!

pl: két lábadat szorosan összezárod, a térdkalács felett megfogod a combodat majd majd lassan nyújtod és hajlítod a térded

A második fontos dolog a nyújtás. Nem győzzük hangsúlyozni edzőként , hogy ez mennyire fontos. És nem csak azért mert akkor rugalmasabb leszel tőle, hanem azért is, mert serülést előzöl meg. Ezért a comb elülső oldalát és a hátul fekvő izmokat is nyújtsd rendszeresen.

nyőjtás 4 v póz

Ezen a képen a bodyART-ban is kedvelt V pózt használjuk a a comb és vádli nyújtására, erősítésére. Illetve többek között a háti szakasz és a vállizmok is nyújthatóbbak lesznek. Fontos, hogy a kivitelezéskor lazítsuk el a nyaki szakaszt , toljuk bele mindkét tenyerünket a talajba. Majd vegyünk hosszú mély légzéseket a pozícióban.

nyújtás 2Ha nehéz számunkra még kezdetben a V pozíció, akkor válasszuk a lentebbi képet. Lefekszünk a talajra megtámasztva lábunkat egy falnál és elkezdjük a sarkunkat beletolni a falba így fokozva a lábunk hátulsó szakaszának nyúlását. ( Ha derékfájásunk van , érdemes akkor is ezt a nyújtást választani. Enyhén szorítsuk le a derékszakaszt a talajra ezzel megfeszítve hasizmunkat majd lazítsuk el kilézgésre. )

A következő képen láthatunk egy elülső combizom nyújtást.

nyújtás

Itt fontos figyeljünk arra , hogy óvatosan közelítsük a sarkat a farizmunkhoz. Szeméremcsontunkat pedig próbáljuk minél előrébb tolni, azaz billentsük a medencénket.

A következő szempont a nyújtás mellett a megfelelő erősítés. Itt gondolok a comb elülső hátulsó izmainak erősítésére és a vádli erősítésére.

Ismét a bodyART mozgásformát tudom felhozni példaként, hiszen kímélő de egyben összetett mozgásforma. Kiemelt gyakorlat, mely együttesen erősíti a comb-farizom tájékot , a Lunge pozíció.

Összefoglalva, ha karban szeretnéd tartani a térded egészségét, próbálj meg minél többet nyújtani, erősíteni a comb környéki izmokat.

Recommended Articles