Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Amikor kellemes meleg van kint, akkor egyre többen kirándulnak, sportolnak és mozognak kint.

Vajon a problémás gerincnek mennyire tesz jót a hirtelen aktivitás?

Mozgás, sportolás közben elszenvedett kisebb baleset során jelentkező gerincfájdalom alkalmával nem mindig egyértelmű, hogy a tünetekkel kell-e orvoshoz fordulni, vagy elegendő a pihentetés, hűsítés, fájdalomcsillapítás. Sérülések bárkinél előfordulhatnak, de hogyan előzzük meg a kellemetlenségeket?

Sportoláskor a komolyabb gerincsérülések kockázata 6 egyszerű szabály betartásával csökkenthető:

  • A mozgás, az aktivitás életkortól függetlenül segít fittnek és testileg, lelkileg egészségesnek maradni, ezen belül törekedni kell a hátizmok és a törzs izmok. Emelésnél vigyázni kell a megfelelő testhelyzet és technika használatára: álljunk teljesen szembe és minél közelebb az emelendő tárgyhoz, hogy gerincünknek semmiképpen ne kelljen emelés közben még csavarodnia is! Hajolva emelés helyett hajlítsuk a térdünket és a csípőnket, felegyenesedéskor tudatosan ügyeljünk a farizmok erőteljes megfeszítésére.
  • Edzés előtt ne maradjon el a megfelelő bemelegítés, utána pedig néhány levezető nyújtógyakorlat sem!
  • Napi 7-8 óra pihentető alvásra szüksége van a felnőtt szervezetnek is!
  • A túlsúly kerülése is védi a gerinc egészségét, megkíméli a folyamatos többletterheléstől.
  • A gerincfájdalom jelentkezésekor érdemes mielőbb tisztázni annak okát, már csak azért is, hogy ne legyen akadálya a további mozgásnak. Az ágynyugalom, a pihentetés akut esetben jó hatású, de hosszabb távon a hátizmok elerőtlenedésével jár, ami fokozza az újabb sérülés veszélyét.

 

Recommended Articles