Telefon

+36 70 3258 673

E-mail

eleterostudio@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00

Lassan megérkezik a tavasz és ezzel együtt a remény, hogy a bőrünk is újjá szülessen. De, mitől is szárad ki a bőrünk?

 

Okok:

  • A száraz bőr örökletes vagy veleszületett tulajdonság is lehet. Ennél a bőrtípusnál a faggyútermelést és a nedvességszabályozást tekintve zavar keletkezik, ami pikkelyes bőrhöz, viszketéshez, valamint gyulladásokhoz vezethet, a tüneteket pedig további külső tényezők is befolyásolják.
  • A hideg, a meleg, a szél és a fűtött, száraz levegő különösen ingerlő hatással bírnak. Hatásukra a bőr elveszti hidratáltságát és természetes védőrétegét. A különböző jeleket elsősorban a hűvösebb évszakokba figyelhetjük meg magunkon.
  • A forró víz szintén kiszárítja a bőrt, ezért kerüld a hosszas fürdőzéseket és ne állj sokáig a zuhany alatt sem. Gyakran a nem megfelelő bőrápolás is okozhatja a bőr nedvességtartamának csökkenését. Számos olyan piperecikk, mint a szappan alapú tusfürdők, nagyobb mértékben károsíthatják a bőrt, mint amennyire használnak. Próbáld meg minimálisra csökkenteni az ilyen jellegű termékek használatát és inkább olyan ápolókat használj, amelyek tisztítás közben hidratálják is a bőrödet.
  • A bőrünk velünk együtt megsínyli a stresszes időszakokat és a lelki problémákat. Az idegrendszer és a hormonok hatására ilyenkor felborul a test vízháztartásának valamint zsírtermelésének egyensúlya. Ennek következtében száraz foltok jelennek meg rajta, kipirosodik és irritálttá válik.
  • Lehet, hogy elfelejtettél masszázsra időpontot kérni. A masszőr nemcsak az izomletapadásokat, fájdalmakat és a stresszt oldja, hanem a bőröd állapota is egészségesebb lesz.

 

Frissítő masszázsAmi történik:

A bőr nedvességtartalmának egyensúlyban tartásáért az ún. természetes hidratáló faktorok (NMF) felelősek. Az anyagcsere során termelődő izzadság és faggyú keveréke elnyeli a nedvességet, így megvédi a bőrt a kiszáradástól. Ha a természetes NMF szint túl alacsony, az dehidratált állapotot idéz elő. Másrészt a lipidek is fontos szerepet játszanak a bőr nedvességtartalmának szabályozásában, amelyek természetes védőréteget képezve segítik megőrizni a bőr hidratáltságát. Amennyiben a bőrben lipidhiány lép fel, feszülő érzést tapasztalhatunk és bőrünk gyorsan ki is pirosodhat. Sajnos van olyan bőrtípus, amelynél mindkét probléma fennáll. A pirosság, az irritáció, valamint a pikkelyek kialakulásának mértéke az egyéni bőrstruktúrától függ.

 

Mit tehetünk?

Abban az esetben, ha enyhék a tünetek, akkor nem kell orvoshoz fordulni. Elegendő jobban odafigyelni a megfelelő bőrápolásra.

  • Ideális a masszőrünktől egy teljes testmasszázs kérni ápoló és tápláló krémmel.
  • kevesebb ideig áztatjuk a bőrünket fürdőkben, vagy zuhany alatt
  • minden zuhanyzás után alaposan be kell kenni a bőrünket hidratáló, zsírosabb krémekkel
  • heti egy testradír, majd ezután alapos hidratálás az egész testre

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem elegendő az extra hidratálás és a zsírosabb testápolók, kézkrémek és arckrémek, mert továbbra is viszket, feszül, pirosodik, pikkelyesedik, akkor kérjünk időpontot a bőrgyógyászhoz. Amíg várakozunk az időpontunkra, addig menjünk el a háziorvoshoz és kérjünk egy teljes labor vizsgálatot. (vérvétel+vizeletvizsgálat). A labor eredménnyel kiszűrhető, hogy van-e valamilyen elváltozás a testünkben, ami a bőrtüneteket okozza.

 

 

 

 

Recommended Articles